Azok a piszkos anyagiak

2013.03.23. 23:57

ado4_1364060890.jpg_500x281

...és még beszélünk is róla?
Persze, hogy beszélünk, hiszen sok mindenkit foglalkoztat a téma. Nagyon sokan azt mondják, hogy nem szabad anyagiasnak lenni, de az anyagiasság is csak egy olyan fogalom olykor probléma, amit nem szabad a szőnyeg alá söpörni és igenis beszélni kell róla...
Sokan hoznak meg döntéseket ez alapján, az már más kérdés, hogy nem szabad csak ez alapján határozni és itt jönnek szóba és szorosan kapcsolódnak az érzelmek, tervek és persze az álmok is. Ezeknek a dolgoknak a pontosan adagolt és jó eltalált egyvelege fogja adni a normális és sokak által elfogadott döntésekhez szükséges úgynevezett "józan észt".
Hehe, milyen viccesen hangzik...mintha ez olyan egyszerű lenne!
Amikor csak a pénz érdekes akkor anyagias vagyok, amikor az érzelmeim/érzésim után megyek, akkor szórakozott (felelőtlen) vagyok és amikor csak az álmokat hajszolom, akkor pedig álmodozó vagyok... : ((
...de, hát tegyen már valaki igazságot, mennyi minden befolyásol miket mikor egy döntési helyzetben csücsülünk!? Ezt sem leírni sem pontosan meghatározni nem lehet, szóval mindenkinek azt kívánom, hogy álljon ellen a kísértésnek gondolja át még egyszer mielőtt határoz…
…és most jövök én és mesélem mi a helyzet idekünn : ))
Hol is kezdjem?
Mivel lassan itt a május és itt van az adóbevallásnak is a határideje ezért sokan már elkezdenek könyvelőt keresni, hát így tettünk mi is. Hallottuk, hogy a faluban van egy könyvelő és elég gyorsan és „ügyesen” tehát olcsón dolgozik. Az olcsóság azt takarja, hogy nem kell 100 eurót fizetni fejenként, elég csak 45-öt, ami nekünk még mindig meglepően sok. Na, de itt jön a lényeg és erre figyeljetek. Az adóbevallást fejenként kb15 perc alatt készítette el, mert a munkaadó minden évben a januári fizupapírhoz csatol egy összesítőt, amiből a könyvelő is dolgozik. Elkészíti és így szól: „oké, kész is vagyunk ennyi+ennyi pénz jár vissza milyen számlaszámra mehet?”…hoppá hoppá!
Jár vissza pénzecske, ami már önmagában is nagyon jó hír és az hogy mennyi az pedig meglepetésként ért minket is. A lényeg az hogy egy magyar srác aki kint dolgozik, egy éves munkaviszony után mikor megcsináltatta az adóbevallását akkor kicsit több mint 1000 eurót kapott vissza. A németek sok mindent figyelembe vesznek, írok példákat (ezek egy teljes év munkaviszony után járnak)
A munkahely és a lakás között benzinpénzt fizetnek (30 cent/Km) minden igazolás és benzinszámla nélkül még annak is akinek jogosítványa sincs : ))
Számla ellenében beszállnak a lakbérbe, de elszámolnak nyelvtanfolyam árát, bérletet és még sok mindent. Tudomásom szerint benzinszámla ellenében még a hazautazások (Magyarországra) egy részét is vissza lehet igényelni. Elképesztő, amikor itt élsz pár hónapja és olyan összeget kaphatsz vissza, ami otthon egyeseknek 2-3 havi fizetése lehetne.
A másik dolog szintén csodával egyenlő. Egy ismerős magyar pár, akik itt élnek elveszítették a munkájukat és elmentek munkanélkülire, fontos megemlítenem, hogy kerek egy év munkaviszony után tették ezt. A munkanélküli pedig havonta 6-800 euró között mozog, ez mindenkinél egyedi. Ezt az összeget fél évig adják, amennyiben Magyarországról is tudsz igazolást hozni és a német munkaviszonnyal együtt megvan a két éved, akkor egy évig kapod ezt a pénzt havonta. Mondjuk a munkaügy itt keményen fogja a tagokat, az állásinterjúkra (amit ők adnak) el kell menni, amennyiben nem fogadod el akkor azt indokolni kell.
Én azt mondom ez lenne a normális.

Úgy érzem ennyit szerettem volna, ha kimaradt valami akkor azt majd igyekszem pótolni, de most nagyon elálmosodtam és megyek aludni.

Kellemes olvasást!


Üdv a terminálról

A bejegyzés trackback címe:

https://termin.blog.hu/api/trackback/id/tr375164496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása